Diş Hekimi Kaplan, “ Ağız Ve Diş Sağlığında Doğru Beslenme Önemli”

Çocukların ağız ve diş sağlığı nasıl olması? sorusunu Özel Bucak Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği İşletmecisi Diş Hekimi Burak Kaplan’a sorduk.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 15:34
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 15:34

Diş Hekimi Burak Kaplan, bebeklikten itibaren çocuklarda ağız ve diş sağlığı konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. “Bebeklikten itibaren ağız ve diş sağlığının korunması, çocukların genel sağlığı ve gelişimi için büyük önem taşıyor” diyen Diş Hekimi Kaplan, çocukların doğru beslenmelerinin de ağız ve diş sağlığı açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Kaplan diş fırçalamanın önemi, nasıl yapılması gerektiği ve doğru diş fırçalama hakkında da konuştu. Özel Bucak Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği İşletmecisi Diş Hekimi Burak Kaplan, “Düzenli kontroller her zaman daha büyük problemlerin önüne geçer” diyerek, çocukların diş kontrollerinin zamanında yapılmasının önemli olduğunu söyledi.

Burak Kaplan, “Özel Bucak Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde 4 diş Hekimiyiz. Genel çocuk diş Hekimliği, botoks , cerrahi buna benzer alanlarda bir klinikte hizmet veren bir diş hekimiyim. Çocuk diş Hekimliği Ağaç Yaşken Eğilir ata sözü hesabı çok önemli oluyor. Çünkü Süt dişlerinde 0-3 yaşta yaklaşık olarak 20 tane dişimiz geliyor. Köpek dişleri dediğimiz dişlerin arasında altlı üstlü 8 tane dişimiz 6 ve 7 yaşında değişirken, köpek dişi, yanındaki küçük azı ve yanındaki 12 tane dişimiz 11-12 yaşına kadar ağızda kalması gerekiyor. Biz bunları erken yaşta kaybettiğimizde çocuklarda ister istemez çene darlığı gelişebiliyor.

Bu çocuklar çocuk yaşta erken dişini kaybettiğinde 12-13 yaşına kadar yemek yiyebileceği dişi yok. Dişi olmayınca çocuk doğru beslenemez, havale tarzı gibi buna benzer mikroplar vücuda ağızdan dağıldığı için enfeksiyon artmış olabiliyor. Biz burada çocuklara erken müdahale yaparak süt dişlerini 12-13 yaşına kadar konforlu bir şekilde yemek yemesini ağrısını dindirmeyi ve alttan gelecek olan dişlere doğru bir rehberlik yapması adına hizmet veriyoruz. Ağız ve diş sağlığında çocuklarda D vitamini çok önemli.

Bunu ben günlük hastalarımla paylaşıyorum. D vitamini sadece güneşten alınmıyor. Bu konuda çocukların sabahları pekmez içmelerini öneririm, çünkü pekmezde D vitaminini artırıcı özellikler vardır. Bununla birlikte süt, yoğurt peynir gibi yararlı besinler yememiz lazım. Bence asıl mesele doğru beslenme olmaması. Doğru beslenme olması için de çocuklarımıza süt yoğurt, peynir dememin sebebi kalsiyum. Pekmez D vitamini, büyüklerin önlerine koydukları yararlı besinleri mutlaka yesinler. Paketli gıdalardan olabildiğince uzak dursunlar” dedi.