Anadolu'da Tarihi Bir Geçmişi Olan Çan, Günümüzde Bucak’ta Da Eskisi Kadar Rağbet Görmüyor

Yıllar önce özellikle kırsal kesimlerde çobanlar ve çiftçilerin büyükbaş ve küçükbaşhayvanlarına taktığı çan çeşitleri günümüzde eskisi kadar rağbet görmese de kullanılmaya devam ediliyor.

Haber Giriş Tarihi: 14.07.2024 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 14.07.2024 10:45

Çan ve çancılığın Anadolu’da da tarihi bir geçmişi bulunuyor. Anadolu’nun değişik bölgelerinde usta ellerin üretilen çan çeşitleri çobanlar tarafından talep görüyor. Çancılık uzun yıllardan beri süregelen bir el sanatı olarak ta biliniyor. 

Bucak’ta çan satışı  yapan Ali Eren çan çeşitlerinin eskisi kadar rağbet görmediğini ifade ederek konuyla ilgili bilgi verdi.

Ali Eren, “Çanlarımız koyun keçi ve sığırlar için ayrıca küçük köpeklere takılabilen çan ve zil çeşitlerimiz vardır. Bu çanlar dağda hayvanların kaybolması halinde zil ve çan sesinin duyulması için takılır. Sürülerin dağda çanlar sayesinde toplu halde gezdiği görülmektedir.

Kırsal kesimlerde küçükbaş ve büyükbaşhayvan yapıldığı sürece bu çanlar kullanılmaktadır. Çan ve ziller ülkemizde farklı bölgelerde üretilmektedir. Denizli Yatağan’da üretilen çanlar var, ziller Karadeniz bölgesinde üretilmektedir. Bir de Dirmil’de üretilen çanlar var” dedi .