Türkiye’de en kaliteli salebi Bucak’ta üretiliyor. Son yıllarda adından övgü ile söz ettiren Bucak salebi siparişlere göre Türkiye’nin her yerinde müşterilere ulaştırılıyor.
Bucak’ta yıllardır baba mesleği olan salep ticareti mesleğini sürdüren Aziz Gündüz salep üretimi hazırlanışı hakkında bilgi verdi.
Aziz Gündüz, “Salep işi ile uğraşıyoruz, baba mesleğini devam ettiriyoruz. Bizim saleplerimiz Mayıs ve Haziran aylarında Torosların zirvesinde yetişen salep türleri orkide bitkilerinin kökleridir.
Bunu köylüler Mayıs, Haziran aylarında toplarlar. Güzelce yıkar kaynatırlar, kurutup ipe dizerler. Daha sonra Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında bize satıyorlar. Biz bunları Bucak’taki taş değirmende toz haline getirerek öğütüp paketleyip müşterilerimize satıyoruz. Salep yaz mevsiminde dondurma olarak kullanılıyor. Sıcak salep olarak içiliyor, Türkiye’nin her yerine siparişlere göre gönderiyoruz. Evlerde 1 litre süre 7 gram salep 2 çay kaşığına denk geliyor. 40-50 gram şeker ve salebi bir kapta karıştırıyoruz. 158 dakika sürekli karıştırarak kaynatıyoruz. Kaynattıktan sonra sıcak salep olarak fincana katıp üzerine tarçın ilave ederek içilebiliyor. Türkiye’nin en meşhur salebi Toroslarda yetiştiği için Bucak’ta üretiliyor. Kalite, içinin aroması, lezzeti dolayısıyla daha çok tercih ediliyor. Salep kış aylarında içildiği zaman boğaz ağrısı, bronşit, kalp sağlığına çok iyi geliyor, doğal şifa kaynağı. Salep evlerde kış boyunca kullanılır, fiyatı biraz pahalı gelebilir ama normal çay 10 lira olduğuna göre evde 1 litre sütle kaynatılsa 70-80 liraya mal edilebilir. Çocukların gelişiminde mükemmel bir şifa kaynağı. 1. Kalite saleplerimiz 6 bin TL, 100 gramı 600 TL. Her üründe hileler olduğu gibi salepte de sıkıntılar oluyor, güvenilir yerlerden alındığı zaman herhangi bir sıkıntı olmaz” dedi.