Bucak’ta Fotoğrafçılarda Biyometrik Fotoğraf Yoğunluğu Yaşanıyor

Yeni çipli Kimlik Kartı ve yeni tip sürücü belgesi uygulaması dolayısıyla son yıllarda Nüfus Müdürlüklerinde olduğu gibi fotoğrafçılarda da yoğunluk yaşanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2024 14:02
Haber Güncellenme Tarihi: 20.09.2024 14:02

Bucak’ta 39 yıldır fotoğrafçılık mesleği yapan Halim Akça, çipli kimlik kartı ve eski sürücü belgelerinin yenilenme süresinin yıl sonunda bitecek olması nedeniyle fotoğraflarda da yoğunluk yaşandığını kaydetti.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve vatandaşlık hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce 2016 yılı itibariyle başlayan yeni T.C. Kimlik Kartı ve Sürücü Belgesi kartı işlemi dolayısıyla Türkiye genelinde olduğu gibi Bucak’ta da Nüfus Müdürlüğünde yoğunluk sürüyor.

31 Aralık  2024 tarihinde uygulamanın sona erecek olması nedeniyle bu günlerde Nüfus Müdürlükleri ve fotoğrafçılarda yoğunluk yaşanıyor.

Bucak’ta vatandaşların büyük çoğunluğu cipli kimlik kartı ve yeni tip sürücü belgesine kavuşurken vatandaşların mağdur duruma düşmemeleri için bir an önce kimliklerini ve sürücü belgelerini değiştirmeleri hususunda uyarılar yapılıyor.

Bucak’ta  39 yıldır fotoğrafçılık mesleği yapan Halim Akça, konuyla ilgili bilgi verdi. Halim Akça, “Biliyorsunuz 39 yıldır fotoğrafçılık yapan Halim Akça,  hem ehliyette, hem de fotoğraflarda artık eski kimlikler geçerliliğini yitirecek. Cipli kimlikler çıkacak,

bundan dolayı 3-4 aydır yoğunluk vardı ama yoğunluk her geçen gün azalıyor. Demek ki vatandaşlar değiştiriyor, biz de diyoruz ki yıl sonuna kalmayın, bir an önce kimliklerinizi değiştirin. Bizim yoğunluğumuz hala devam ediyor. Her halde yıl sonuna kadar yoğunluk olacak. Bir vatandaşın biyometrik fotoğrafının çekim işi 2 veya 3 dakika sürüyor.

Biyometrik fotoğrafı diğer fotoğraftan ayıran özellik biyometrik fotoğrafta kafanın %70’i fotoğrafta gözükecek, arka fon beyaz olacak, işlemsiz olarak doğal haliyle olacak ama vesikalık fotoğrafta ise kafa biyometriğe göre biraz daha küçük rutuşlu yapıyoruz, biyometrik ham oluyor, doğal şekliyle basılmış oluyor. Nüfus müdürlüğü yatalak hastalar için evlere gidiyor, vatandaşın fotoğrafı yoksa bizi götürüyorlar çekiyoruz, fotoğrafını teslim ediyoruz. Ondan sonra kimliklerini değiştiriyorlar. Onlar gidemediği için ayağına kadar gidip fotoğrafı çekiyoruz teslim ediyoruz” dedi.