SON DAKİKA
Hava Durumu

Burdur'da Gezilecek Yerler Neresi ?

Burdur, beyaz, mavi ve yeşilin bir arada bulunduğu yeryüzü cenneti. Burdur Gezilecek Yerlerin bazılarını sizler için sıraladık.

Haber Giriş Tarihi: 02.02.2024 11:45
Haber Güncellenme Tarihi: 02.02.2024 11:45
Kaynak: Seher Özer
Burdur'da Gezilecek Yerler Neresi ?

SALDA GÖLÜ

Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan

Salda Gölü, bitkiler açısından zengin bir göldür. Alanda 18 bitki çeşidi tespit edilmiştir. Bunlardan bir tür sığır kuyruğu olan Verbascum dudleyanım ve Verbascum flabellifolium türlerinin bilinen dünya dağılımları alanın güney kıyılarıyla sınırlıdır.

Türkiye’nin en derin gölü; Salda

Salda Gölü, Burdur’un Yeşilova ilçesinin kuzey batısında, ilçe merkezine 4 km. uzaklıkta, ormanla kaplı tepeler, kayalık araziler ve küçük alüvyonal ovalarla çevrili hafif tuzlu tektonik bir göldür. Göller bölgesi içindedir. Yüzölçümü yaklaşık 44 km2’dir.

SAGALASSOS ANTİK KENTİ

Sagalassos Roma İmparatorluk Döneminde Pisidya’nın en önde gelen kentlerinden biridir.  Kentin ekonomisinde, Akdeniz dünyasının geniş bir kesiminde talep görmüş Terra Sigillata türünde kap üretimi büyük pay sahibi idi. Şehir merkezindeki ve şehrin güneyindeki Çanaklı Ovasının kil yataklarından yararlanan seramik endüstrisi M.Ö. 4. yüzyıl ile M.S. 6. yüzyıl arasında aktifti.

Şehir Fransız gezgin Paul Lucas tarafından 1706 yılında keşfedilmiştir. Sistematik kazı çalışmaları 1990 yılında Marc Waelkens tarafından başlatılmıştır. Sagalassos ismi tarihte ilk olarak Büyük İskender’in M.Ö. 334’te şehri işgal etmesiyle geçmiştir. Sonrasında Suriye merkezli Selevkos Krallığının yönetiminde olan şehir M.Ö. 189 yılında Bergama Krallığının egemenliğine geçmiştir. Şehirde Roma İmparatorluk döneminin hemen öncesine ait Heroon, Bouleuterion, Dor düzeninde bir tapınak ve anıtsal bir çeşme bulunmaktadır. Roma döneminde Pisidya eyaletinin imparatorluk kültü merkezi konumunda olan kentte Antoninler Çeşmesi, Hamam, Tiyatro, Neon Kütüphanesi, Macellum, Antoninus Pius Tapınağı gibi anıtsal ölçekte pek çok yapı inşa edilmiştir.

2009 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan ve Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer alan Sagalassos Antik Kenti, bölgenin en önemli antik kentlerinden birisidir. Sagalassos, Pisidia bölgesi Roma İmparatorluk Dönemi’nin en önemli şehridir ve günümüzde antik kentte bulunan yapıların büyük bir çoğunluğu Roma İmparatorluk dönemine aittir. Dünyanın en yüksek rakımlı, dokuz bin kişilik tiyatrosuna sahip olan antik kentin en dikkat çekici yapıları arasında 2000 yıldır akan muhteşem Antoninler Çeşmesi bulunuyor. Ayrıca antik kentte bulunan Ares, Herkül, Hermes, Zeus, Athena ve Poseidon büstleri Antik dönem heykeltıraşlığının en önemli örneklerinden sayılıyor. İçinde pek çok havuzun bulunduğu Roma Hamamı da iki katı korunmuş bir şekilde günümüze kadar ulaşmıştır.

Arkeolojik kazılar ile kütüphane, konutlar, tapınak, hamam ve Helenistik çeşme, Herron, Antoninler çeşmesi gibi önemli kamusal yapılar açığa çıkarılmıştır. Yukarı Agora’da hararetli siyasi konuşmaları, Roma imparatorlarının emirleri, senato binasındaki tartışmaları, satıcıların seslerini duyar gibi olur ve bir anda kendinizi Roma Dönemi’nde bulursunuz. Sagalassos, Küçük Asya’da belki de terk edildiği günden günümüze kadar en iyi korunagelmiş antik yerleşimlerden biridir. Unutmayınız ki, kentte hayran olduğunuz eserlerden daha fazlasını Burdur Arkeoloji Müzesi’nde görebilirsiniz.

İNSUYU MAĞARASI

Batı Toroslar’ın kuzeydoğusunda yer alan İnsuyu mağarası yatay olarak uzanan kaynak konumlu, yarı aktif çok dönemli gelişim özelliği gösteren bir mağaradır. Görünümleri son derece güzel yoğun damlataş oluşumları (sarkıt, dikit, sütun, duvar ve perde damlataşları, kalsit kristalleri) ve göllerle kaplı olan İnsuyu mağarası 1965 yılında halk ziyaretlerine açılarak ülkemizde turizme açılan ilk mağara ünvanını kazanmıştır.

Birbirine bağlı iki bölümden oluşan mağaranın toplam uzunluğu 525 metre olan ve ana faya paralel uzanan birinci bölüm girintili çıkıntılı kafesli bir yapıya sahiptir. Yer altı suyunun alçalması sonucu keşfedilen ikinci bölüm, birinci bölümden daha uzun olmasına rağmen damlataş oluşumları açısından birinci bölüme göre daha fakirdir. Gezilmesi son derece zor olan bu bölüm, mağaraları sportif ve macera amacıyla gezen ve özel mağaracılık donanımı olan gruplar tarafından gezilebilir.

LAVANTA BAHÇELERİ

Lavanta bahçeleriyle Burdur her yıl yüzbinlerce turistin ilgisini çekerek önemli bir turizm potansiyeli oluşturmaktadır.

Çiçekleri ile görsel bir şölen oluşturan lavanta bahçeleri yıl boyunca çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

Haziran sonunda açmaya başlayan lavantaları Temmuz’un sonuna kadar ziyaret etmek için en uygun zamandır.

 Eğer siz de Burdur'daki Lavanta Bahçelerini bu dönemde ziyaret ederseniz, kendi ellerinizle lavanta toplama deneyimini yaşayabilirsiniz.

KARACAÖREN BARAJI

Bucak ilçesine 35 km uzaklıkta olup Aksu Çayı üzerinde kurulmuştur. Doğal güzellikleri ve mesire yerleri ilgi çekmektedir. Baraj gölünün kenarında turizme hizmet veren tesisler yer almaktadır.

Mevsim sıcaklarından kaçanlara serin bir hava, yemyeşil doğada dinlenme fırsatının yanı sıra, barajda kano, foto-safari, baraj turu, olta balıkçılığı vb. faaliyetlere imkân sunmaktadır.

 KİBYRA ANTİK KENTİ

Kahraman Savaşçıların ve Hızlı Atların Şehri

2016 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan Kibyra Antik Kenti, Gölhisar ilçesinin batı yamacında kurulmuştur. Kentin önemli mimari özelliklerinden biri, yapıların bir diğerinin görüşünü engellemeyecek şekilde simetrik olarak planlanmış olmasıdır.

Lidya ve Roma uygarlıklarının en önemli şehirlerinden biri olan Kibyra Antik Kenti’nin girişinde, Antik Çağ’da Anadolu’nun en görkemli stadyumlarından biri olan ve zamanında gladyatörlerin savaştığı bilinen yaklaşık 10 bin kişi kapasiteli stadyum ziyaretçileri karşılar. Ayrıca, antik kentin en önemli yapılarından bir diğeri olan ve dünyada bilinen en büyük Odeon olan yaklaşık 3000 kişilik yapının orkestra bölümünün zemininde bulunan Medusa Başı tasviri yapım tekniğiyle dünyada tektir ve görenleri büyülüyor.

Kibyra’da, bazilika, aşağı ve yukarı agora, hamam, gymnasion, tiyatro, meclis binası, anıt mezarlar, yuvarlak kuleli tak ve suyolları da ziyaretçilerin ilgisini çekecek diğer tarihi yapılar olarak öne çıkıyor. Ayrıca Antik Kent’e ait meclis binası önünde 540 metrekarelik bir alanı kaplayan ve Anadolu'nun en sağlam ve en büyük mozaik alanı kabul edilen bir mozaik 2011 yılında ortaya çıkarılmıştır.

Burdur Isparta arası 31 kilometre 35 dakika
Burdur Antalya arası 130 kilometre 1 saat 45 dakika
Burdur Denizli arası 148 kilometre 2 saat
Burdur Afyon arası 166 kilometre 2 saat 

Kaynak: Seher Özer

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.